De toekomst is van ons

Neem deel aan onze door de EU gesponsorde online en persoonlijk gesponsorde evenementen op AutonomieZichtbaarheidGezondheid en Gelijke behandeling.

Klik hier voor de gemakkelijk leesbare versie van deze pagina.

Over het project

De afgelopen twee jaar heeft EU for Trisomy 21 gewerkt aan het organiseren van een reeks online en persoonlijke evenementen om de essentiële elementen van onze missie te belichten, namelijk bewustwording en opkomen voor de rechten van mensen met #Trisomy21 in Europa en daarbuiten.

De toekomst is van ons is een door de EU gesponsord project dat bestaat uit drie online en één persoonlijke evenementen tussen nu en juli 2023. Nu de EU-verkiezingen in 2024 in aantocht zijn en veel mensen met het syndroom van Down voor het eerst mogen stemmen, willen we neem de tijd om de vier doelstellingen van de EU voor Trisomie 21 te benadrukken: Autonomie, Zichtbaarheid, Gezondheid en Gelijke behandeling.

Eén evenement tegelijk, EU for Trisomy 21 zal ervoor zorgen dat ons EU-brede netwerk is voorbereid op de komende verkiezingen - en nog belangrijker dat ze op ons zijn voorbereid! We geven het woord aan veldexperts, ouders en besluitvormers, en vooral aan Self Advocates: People with Down Syndrome om hun eigen verhalen en ervaringen te delen. Via onze evenementen krijgen onze deelnemers de kans om elkaar te ontmoeten, te discussiëren en met concrete oplossingen te komen om van deze wereld een betere plek te maken voor mensen met het syndroom van Down.

En dit is waar alle EU - leden op het punt staan een grote verandering te ervaren . In mei 2022 keurden leden van het Europees Parlement (Europarlementariërs) een nieuwe EU-kieswet, op tijd voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2024. Dit werd vervolgens voorgelegd aan de Raad van Ministers (onze nationale regeringen), aangezien het definitieve besluit om de EU-kieswet te wijzigen door de lidstaten moet worden genomen. De door de EP-leden goedgekeurde tekst luidt:

"Elke burger van de Unie vanaf 16 jaar, met inbegrip van personen met een handicap, ongeacht hun rechtsbevoegdheid, heeft het recht om te stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement".

Hoewel dit opwindend nieuws is - tot nu toe konden mensen met een verminderde handelingsbekwaamheid slechts in 8 Europese landen stemmen - zal de EU hard moeten werken om hun communicatie en hun toegankelijkheid aan te passen om mensen met een handicap echt in staat te stellen een geïnformeerde stem uit te brengen in 2024.

Ons evenement in december zal de eerste van vele stappen zijn in die richting: ervoor zorgen dat ons EU-brede netwerk is voorbereid op de komende verkiezingen - en nog belangrijker dat ze op ons zijn voorbereid!

We zullen het woord geven aan veldexperts, ouders en besluitvormers, en vooral aan Self Advocates. De kwestie van autonomie is veel groter dan alleen maar praten over de verkiezingen - we willen van mensen met het syndroom van Down horen wat een autonoom leven voor hen betekent, hen hun eigen verhalen en ervaringen laten delen.

Ons evenement vindt plaats op 7 december om 18:00 uur CET (Parijse tijd) via Zoom. Bekijk rechts ons conceptprogramma. Om mee te doen kun je je aanmelden hier.

Tijd voor meer autonomie

Ter viering van de Internationale Dag van Personen met een Handicap begin december, zal EU voor Trisomie 21 de eerste van onze De toekomst is van ons evenementen: Tijd voor meer autonomie.

Tijdens ons werk met onze partnerorganisaties in de afgelopen jaren hebben we ons gerealiseerd dat als gevolg van de verschillende nationale wetten en sociale systemen in heel Europa landen varieert het niveau van autonomie dat mensen met een handicap kunnen bereiken drastisch. Dus de vraag wat een autonoom leven betekent voor mensen met het syndroom van Down is een onderwerp geweest van verschillende debatten. Het is moeilijk om een balans te vinden tussen onafhankelijkheid en hulp, maar waar het op neerkomt is dit:

De persoon met het syndroom van Down moet voor zichzelf beslissen:

Wat wil ik?

Het ondersteuningssysteem is dan verantwoordelijk om te helpen met de vraag:

Hoe kan ik dit doen?

Dat geldt voor alles, van leefsituaties en werk tot onderwijs en de vraag hoe kan ik deelnemen aan het democratisch proces en het verschil maken voor mensen zoals ik?

Logo_EUforTrisomy21

Over Eufortrisomy21.eu

Een platform voor de samenwerking van verenigingen, burgers en politici die samenwerken voor de viering van Wereld Downsyndroomdag, om de verstandelijke beperking in het algemeen en personen met trisomie 21 in het bijzonder (meest voorkomende verstandelijke beperking van genetische oorsprong, ook wel Downsyndroom genoemd) zichtbaar te maken. ).

Hulp nodig? twijfels? meer informatie?

  Vertaal deze pagina
[gtranslate]