Geweldige initiatieven in Europa

Verslag van het evenement #GreatInitiatives in Europe Conference in Brussel, België, 9 en 10 mei 2022.

EU voor Trisomie 21 in het Europees Parlement

Eindelijk, na twee jaar werken op afstand, kon EU for Trisomy 21 voor het eerst persoonlijk bijeenkomen in Brussel.

De #Geweldige initiatieven in Europa conferentie gaf het EU for Trisomy 21-netwerk de gelegenheid om hun EU-vertegenwoordigers te ontmoeten, goede praktijken uit te wisselen en elkaar eindelijk voor het eerst in twee jaar persoonlijk te ontmoeten om letterlijk en figuurlijk het glas te heffen ter ere van Wereld Downsyndroomdag.

67 vertegenwoordigers van ons netwerk, waaronder vertegenwoordigers van verschillende ngo's, ouders en 17 mensen met het syndroom van Down kwamen naar het Europees Parlement om deel te nemen aan thematische seminars over werkgelegenheid en kansen op werk, zichtbaarheid en non-discriminatie, evenals ouderschap en gezinsleven. In totaal vertegenwoordigden de deelnemers uit 12 Europese landen persoonlijke ontmoetingen met meer dan 30 leden van het Europees Parlement.

Onder de deelnemers bevonden zich ook vertegenwoordigers van de ongelooflijke basisinitiatieven die EU for Trisomy 21 tijdens de #GreatInitiatives-campagne van de Wereld Downsyndroomdag van dit jaar naar voren heeft kunnen brengen.

Welkomstcocktail

Het evenement begon op maandag 9e van mei in de avond met een welkomstcocktail en een prijsuitreiking van de #GreatInitiatives-campagne. Er werden trofeeën uitgereikt aan de drie initiatieven met de meeste stemmen van de #GreatInitiatives-campagne: Santhe Fitoceainarie uit Roemenië, La Ruche – Ambachtelijke werkplaats uit Frankrijk en Levens weven van Spanje.

Aan de initiatieven werden twee speciale prijzen toegekend Von Mutter zu Mutter (Van mama tot mama) uit Duitsland en naar de Úsmev prosím projekt (Glimlach alstublieft project) uit Slowakije voor hun inspirerende werk in het afgelopen jaar. De rest van de #GreatInitiatives from EU for Trisomy 21's World Down Syndrome Campaign is te vinden hier.

In overeenstemming met de #GreatInitiatives-campagne heeft EU for Trisomy 21 zich ingespannen om lokale #GreatInitiatives tijdens de hele conferentie te betrekken. De cateringservice van de welkomstcocktail werd verzorgd Kap evenements, een lokale cateringservice die uitsluitend mensen met een verstandelijke beperking inhuurt om te werken als bedienend personeel.

Foto's en video's van de cocktail zijn te vinden in de onderstaande galerij.

Thematische seminars in het Europees Parlement:

De volgende dag, dinsdag 10e In mei werden de deelnemers door EP-lid Anne-Sophie Pelletier uitgenodigd om het Europees Parlement binnen te komen en de ochtendworkshops te houden, waarmee deze conferentie een van de eerste externe evenementen in het Parlement was sinds het begin van de Covid-19-pandemie.

De deelnemers konden kiezen uit drie hoofdworkshops over de volgende onderwerpen: werkgelegenheid en kansen op werk, zichtbaarheid en non-discriminatie, en ouderschap en gezinsleven. Deze workshops, geleid door netwerk- en projectmanager Elisabeth Gudenus, gaven de deelnemers de kans om in kleine groepen van 5-7 personen met elkaar in contact te komen en te debatteren over de verschillende situaties van deze kwesties in hun respectievelijke Europese landen, goede en slechte praktijken uit te wisselen en met elkaar te overleggen anderen over hoe je het verschil kunt maken. De conclusies van elke groep werden op post-its geschreven om samen te voegen in een algemene poster die je hier kunt zien.

De komende weken publiceert EU for Trisomy 21 de conclusies van elk van de groepen ouders en mensen met het syndroom van Down.

Na een eerste uitwisselingsronde werd een vierde workshop aangeboden voor deelnemers die creatiever aan de conferentie wilden deelnemen. Onder leiding van Stana Schenck, mede-initiatiefnemer van de inclusieve Erasmus-projecten WirfürVielfalt en Ik en jouw verhalen, evenals mede-oprichter van inclution.org, werd deze workshop op een non-verbale manier geleid, waardoor vooral de deelnemers met het syndroom van Down de kans kregen om met elkaar om te gaan, zelfs zonder een gemeenschappelijke taal te spreken.

Sluitingsceremonie:

De slotceremonie werd georganiseerd door lid van het Europees Parlement Miriam Lexmann, die de hele deelnemersgroep uitnodigde voor een staande lunch en een kleine presentatie gaf over het belang van inclusie van mensen met een handicap in het EU-discours.

Na een korte toespraak van Antonio Rosique, de coördinator van EU voor Trisomie 21, hield Natalie Dedreux, een activiste en journaliste met het syndroom van Down uit Duitsland, een toespraak over haar persoonlijke ervaringen. Natalie, pas 23 jaar oud, heeft de afgelopen jaren onvermoeibaar gewerkt om mensen met het syndroom van Down dagelijks onder de aandacht te brengen. Dit omvat discriminatie op de arbeidsmarkt zonder toegang tot gelijke beloning, het gebrek aan vertegenwoordiging van mensen met het syndroom van Down in het algemene publieke landschap, wat leidt tot misvattingen over de hele gemeenschap, en haar zorgen over de prenatale bloedtest die wordt betaald door de basisverzekering en het effect daarvan dat er steeds minder mensen met het syndroom van Down worden geboren. Hier is de gehele tekst van haar toespraak.

 

Bijeenkomsten met leden van het Europees Parlement:

De hele middag hebben alle nationale delegaties van EU for Trisomy 21 deelgenomen aan politieke bijeenkomsten met leden van het Europees Parlement van alle politieke partijen. Meer dan dertig afgevaardigden uit de twaalf vertegenwoordigde Europese landen waren aanwezig.

Tijdens deze bijeenkomsten konden de nationale delegaties van EU for Trisomy 21 enkele van de ongelooflijke projecten van de #GreatInitiatives-campagne van de Wereld Downsyndroomdag presenteren, die te vinden is op hier. Nadat ze een ochtend hadden doorgebracht met het bespreken van enkele van de meest urgente problemen waarmee mensen met het syndroom van Down in heel Europa, en vooral in hun eigen land, worden geconfronteerd, konden ze ook uit de eerste hand verslag doen.

Over het algemeen kunnen deze zorgen, hoewel ze verschillen in mate en details in elk respectief Europees land, worden opgesplitst in drie hoofdcategorieën:

  • Discriminatie: niet gelijk behandeld in veel (zo niet alle) aspecten van hun leven in het onderwijs in de gezondheidssector voor onderzoek of zelfs voor de dienstverleners
  • Werkgelegenheid: Mensen met het syndroom van Down lijden zwaar onder de werkloosheid en er is niet veel steun van de overheid om hen uit de werkloosheid te helpen. De Europese Unie heeft de bevoegdheid om speciale programma's te ondersteunen om de werkgelegenheid van mensen met een verstandelijke handicap te bevorderen en zij zou hier prioriteit aan moeten geven.
  • Gemakkelijke taal: om toegang te krijgen tot openbare of particuliere diensten in de Europese Unie en om deel te nemen aan de algemene samenleving, hebben mensen met het syndroom van Down de verspreiding van gemakkelijk taalgebruik nodig. Dit type taal zou het begrip van politieke debatten en het sociale leven kunnen vergemakkelijken en is een voorwaarde voor de volledige integratie van mensen met het syndroom van Down in de samenleving.

EU for Trisomy 21 kon ook meer dan 1 uur zitten met de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola. Ze heette de deelnemers van EU for Trsiomy 21's coördinator Antonio Rosique, evenals de Maltese delegatie van de conferentie welkom in haar kantoor en luisterde naar hun eisen.

CITATEN

Logo_EUforTrisomy21

Over Eufortrisomy21.eu

Een platform voor de samenwerking van verenigingen, burgers en politici die samenwerken voor de viering van Wereld Downsyndroomdag, om de verstandelijke beperking in het algemeen en personen met trisomie 21 in het bijzonder (meest voorkomende verstandelijke beperking van genetische oorsprong, ook wel Downsyndroom genoemd) zichtbaar te maken. ).

Hulp nodig? twijfels? meer informatie?

  Vertaal deze pagina
[gtranslate]