De toekomst is van ons – tijd voor meer autonomie

7 december 2022

YouTube-link: Magyaars (Hongaars), Romeins (Roemeens), Frans (Frans), Duits (Duits), Polski (Polski), ελληνικά (Grieks)

U kunt ons officiële rapport bekijken hier.

Op de 7e van december 2022 organiseerde EU for Trisomy 21 het eerste evenement van ons door de EU gesponsorde project The Future is Ours met de titel "Time for more AUTONOMY".

In september 2022 ontving het EU for Trisomy 21-netwerk financiële steun via het CERV-subsidieprogramma van de EU, waarmee het project The Future is Ours werd gelanceerd. Dit project omvat 3 online evenementen en nog een persoonlijk evenement in mei 2023 in Brussel. Elk evenement staat in het teken van een van de vier doelen van het EU for Trisomy 21-netwerk:

– Autonomie, wat betekent het voor mensen met het syndroom van Down om onafhankelijk te zijn en beslissingen te nemen 

– Zichtbaarheid, wat betekent het voor mensen met het syndroom van Down om gezien en gehoord te worden 

– Gezondheid, Het belang van goede artsen en gezondheidsondersteuning 

– Gelijke behandeling, wat betekent het voor mensen met het syndroom van Down om gerespecteerd te worden

Het eerste evenement van dit project "Tijd voor meer AUTONOMIE" werd online gehouden als onderdeel van de netwerkviering van de Internationale Dag van de Rechten van Mensen met een Handicap op de 3rd December 2022.

"Time for more AUTONOMY" bevatte 5 Self-advocat-sprekers uit 5 verschillende landen, die spraken over het belang van een autonoom leven. Het werd vertaald in 9 talen (Engels, Hongaars, Roemeens, Frans, Duits, Pools, Grieks en Spaans) en had meer dan 400 deelnemers uit 22 landen (16 EU-landen).

De eerste spreker op het evenement was Soufiane El Amrani, een gemakkelijk te lezen en pleitbezorger die sinds 2008 bij de organisatie Inclusion Europe werkt. Als onderdeel van dit werk heeft hij veel trainingen gegeven over het toegankelijk maken van informatie en hoe mensen met een verstandelijke beperking te raadplegen bij beslissingen die hen aangaan. Hij maakt ook deel uit van het European Platform of Self-Advocates en het Empower Us Team. Sinds november 2020 is Soufiane de vertegenwoordiger van self-advocates voor Europa bij de Council of Inclusion International.

Tijdens het evenement "Time for more AUTONOMY" sprak hij over de autonomie van mensen met een handicap binnen de EU, met de nadruk op de aanstaande wijziging van de kieswet waardoor mensen met een verstandelijke handicap, inclusief mensen met het syndroom van Down, kunnen stemmen in het komende EU-parlementslid verkiezing van 2024. Hij maakte mensen bewust van het feit dat het veranderen van de kieswet weliswaar een goede stap is, maar dat de EU haar communicatie moet verbeteren om echt toegankelijk te zijn voor deze nieuwe kiezersgroep.

Het panel "Mijn autonoom leven" omvatte vier Self-Advocate-sprekers uit heel Europa:

  • Fanny Neumayer, 27 jaar oud en woonachtig in Wenen, Oostenrijk. Mevrouw Neumayer werkt op het hoofdkantoor van het Evangelische Gymnasium (een middelbare school) in het 11e district in Wenen. Ze vertelde over haar ervaringen met stemmen in Oostenrijk.

  • Fiona Lambart, 24 jaar oud en woonachtig in Darmstadt bij Frankfurt, Duitsland. Mevrouw Lambart werkt als huishoudster. Ze vertelde over haar werk en hoe ze werkt aan autonoom leven.

  • Frantzeska-Christina Douka, 37 jaar oud en woonachtig in Thessaloniki, Griekenland. Mevr. Douka is een begunstigde van de Down Syndrome Association of Greece en woont op zichzelf in een begeleid wonen appartement. Ze houdt van dansen en ze is een atleet in ritmische gymnastiek. Ze heeft vele malen deelgenomen aan Special Olympic's Organization, ze heeft medailles gewonnen en heeft in veel landen binnen en buiten Europa gereisd.

  • Jean Philippe Barone, 44-jarige woonachtig in Marseille, Frankrijk. Hij woont in zijn flat in een gemeenschap en werkt in een aangepast restaurant. Hij voelt zich vertrouwd met communicatiemiddelen en vertegenwoordigt de vereniging #Tcap21 regelmatig via alle media. Hij is nu aan het trainen om lid te worden van ons openingscafé van #Train Inc. en vervolgens volledige autonomie te bereiken.

Na het panel konden de deelnemers vragen stellen aan onze sprekers. Een boekje met citaten uit hun toespraken en de powerpoint van Soufiane El Amrani is beschikbaar gesteld voor alle deelnemers. Deze is in het engels te downloaden hier.

Tijdens de hele organisatie van dit evenement en tijdens de discussie tijdens en na het evenement zelf, stelt EU for Trisomy 21 een lijst samen met aanbevelingen waarmee de EU rekening kan houden bij het streven om de parlementsverkiezingen van de EU in 2024 echt toegankelijk te maken voor mensen met Down Syndroom in alle EU-landen. Dit document zal worden overhandigd aan de Commissie en het EU-parlement op Werelddownsyndroomdag, 21 maart 2023.

Ons volgende evenement: Tijd voor meer zichtbaarheid vindt plaats op 16 maart om 18.00 uur. 

Ander nieuws

WDSD 2024 – DEAR DOCTOR CAMPAIGN

In December 2011, the United Nations General Assembly declared 21 March World Down Syndrome Day (WDSD).  On this day, people with Down syndrome and those who live and work with...

Tijd voor meer gelijke behandeling

Project "The Future is Ours": verandering en inclusie versterken 7 juli 2023 - Het EU for Trisomy 21 Network is verheugd de succesvolle afronding aan te kondigen van zijn vierde evenement in...

Tijd voor meer gezondheid

The Future Is Ours: een doorslaand succes in Brussel Brussel, 12 mei 2023 Het officiële rapport vindt u hier. Het Future is Ours-project heeft een doorslaand succes geboekt met...

Wereld Downsyndroom 2023 – Tijd voor meer zichtbaarheid

Brussels, 21st March – Today on World Down Syndrome Day, EU for Trisomy 21, in collaboration with our partners and self-advocates at CAP Events, commemorated this significant day at the...

De toekomst is van ons – tijd voor meer autonomie

YouTube-link: Magyar (Hongaars), Român (Roemeens), Français (Frans), Deutsch (Duits), Polski (Polski), ελληνικά (Grieks) U kunt ons officiële rapport hier bekijken. Op 7 december 2022...

EU for Trisomy 21 reageert op EHRM-uitspraak over de video "Dear Future Mom"

In maart 2014 werd de campagnevideo 'Dear Future Mom', ondersteund door zeven Europese verenigingen, over de hele wereld uitgezonden voor Wereld Downsyndroomdag. Beste...